W numerze między innymi:

• Ogień, patelnia i gitara
Drugiej takiej osobowości w świecie gastronomii nie znajdziecie. Szczery, niepokorny, przebojowy. Szef kuchni, którego restaurację poleca Robert Makłowicz. Wielbiciel kaszubskich smaków z wyróżnieniem Slow Food. Bohater jednej z edycji telewizyjnego show „Top Chef”, a jednocześnie organizator najbardziej prymitywnych kolacji, jakie widziała nasza branża. Muzyk i gitarzysta, zafascynowany archeologią. Któż to taki? The one and only RAFAŁ NIEWIAROWSKI.

• Lokalność – czy dla każdego?
Przedstawiamy kolejną edycję rankingu największych sieci gastronomicznych w Europie. Zestawienie wraz z analizą zostało przygotowane przez międzynarodową redakcję magazynu „Food Service Europe & Middle East”. Zebrane dane dotyczą roku 2021, a więc drugiego pandemicznego, który – jak wynika z badań – okazał się lepszy pod względem sprzedaży od 2020 r. Liderem rankingu ponownie został McDonald’s.

• Roślinna kuchnia bieszczadzka
Tradycyjna bieszczadzka kuchnia opierała się głównie na roślinach. Dawni mieszkańcy zajadali się tym, co dały im plony, lasy i łąki. Dzięki nim obecnie na stołach goszczą wypróbowane roślinne dania, które mają szansę wrócić do łask.

• Polska kuchnia regionów
W swojej restauracji Bez Gwiazdek postawił na odważny pomysł – serwowanie tylko dań regionalnych. Co miesiąc spróbujemy w niej menu z różnych części Polski. Z Robertem Trzópkiem rozmawiamy o kulinarnym potencjale regionów, najlepszych polskich produktach i przyszłości fine diningu.

• Sezon na food trucki
Gdy robi się cieplej, a ludzie spędzają więcej czasu na świeżym powietrzu, rośnie zainteresowanie ofertą food trucków. Tak jak zmieniają się trendy w restauracjach, tak i w gastronomii mobilnej goście poszukują nowych ciekawych dań.

68 stron

PANDEMIA PRZYWIODŁA NAS Z POWROTEM DO NATURY, POKOCHALIŚMY OBCOWANIE Z NIĄ – SPOKÓJ LASÓW, GÓR I JEZIOR

Żałuję, że kiedy Rafał Niewiarowski – bohater naszej okładki – zapraszał mnie do uczestnictwa w jego prymitywnych kolacjach organizowanych na łonie natury, nie zdecydowałam się na przyjazd. Może trochę bałam się tytułowego prymitywizmu? Dziś już nie pamiętam powodów mojej absencji, ale wiem, że byłabym pierwszą chętną, gdyby projekt miał kontynuację. Rafał uznaje go za swoje najważniejsze osiągnięcie. Po dziesięciu latach prowadzenia klasycznej restauracji organizowanie biesiady w jaskini, gdzie kucharze zamiast nożami patroszą ryby muszlami po małżach św. Jakuba, brzmi jak coś niesamowicie prawdziwego i szczerego.
Pandemia przywiodła nas z powrotem do natury, pokochaliśmy obcowanie z nią – spokój lasów, gór i jezior. To widać zarówno na zdjęciach z wakacji, jak i na talerzach. Lokalność jest w cenie. Regionalna kuchnia to lejtmotyw tego wydania „Food Service”, rozmawiamy o niej z Robertem Trzópkiem, który od lat odkrywa kulinarne karty polskich regionów. Ale żeby nie było tak sielsko anielsko, kij w mrowisko wkłada swoim felietonem restaurator Maciej Nowaczyk. Zapraszam do podróży przez Polskę, będzie ciekawie!


Agata Godlewska
Rredaktor naczelna
„Food Service”
Agata Godlewska




  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2024 VFP Communications Ltd.