¬ Oddać całe serce
W holdingu Likus Hotele & Restauracje pracuje od 18 lat. Uczestniczył w otwarciach i rekrutował ekipę do większości restauracji należących do firmy. Wyszkolił takich szefów kuchni jak Dariusz Barański czy Justyna Słupska-Kartaczkowska. Rozmawiamy z Krzysztofem Żurkiem, jednym z największych autorytetów branży gastronomicznej w Polsce.

¬ Madrid Fusión - w kuchni liczy się czlowiek
Prezentacja nowwych technik gotowania, ale także powrót do korzeni. Nowe twarze na światowej scenie gastronomicznej, ale też kucharze o ugruntowanej pozycji. Tematem tegorocznej 14. edycji Mardid Fusión była kuchnia postawangardowa, ale paradoksalnie wcale nie dotyczyła innowacji.

¬ Bycie ambasadorem kuchni polskiej jest moją misją
Na początku lutego po raz pierwszy w 16-letniej historii festiwalu "Obsession" kolację przygotował polski szef kuchni. Wojciech Modest Amaro z zespołem (Piotr Kałaska, Rafał Zaręba, Mariusz Łęszczak) zaprezentował nowe oblicze kuchni polskiej.

¬ Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?
Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsluga umiała zarekomendować odpowiedni napój do serwowanego posiłku?

¬ Krew
Uboczny jadalny artykuł poubojowy, święty napój ofiarny, składnik tradycyjnych dań i wyrobów. Krew. Płyn ustrojowy krążący w organizmie, płynna tkanka łączna, życie. Najbardziej życiodajna substancja.

86 stron

Nie można się poddawać, odpuszczać. Trzeba być cierpliwym” – radzi od lat Wojciech Modest Amaro w odniesieniu do starań wypromowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej. Jeszcze do 9 marca był jedynym szefem, w którym widzieliśmy rolę naturalnego ambasadora polskich produktów i smaków za granicą. I to się nie zmieniło, choć siły się rozłożyły. Z ogromną radością przyjęliśmy wiadomość, że do grona michelinowych gwiazdkowiczów dołączył Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses w Warszawie. Już w zeszłym roku wielu trzymało kciuki za jego sukcesy i jak widać, wytrwałość i ciężka praca przyniosły spodziewane efekty. Camastra najwyraźniej zdaje sobie sprawę, że aby przyciągnąć atencję inspektorów i innych decydentów, być może nie wystarczy spokojna praca w zaciszu kuchni. Trzeba wyjść naprzeciw oczekiwaniom gości, wyróżnić się podejściem do gotowania, krzyknąć: Tu jestem! Chodźcie! Niedawno otworzył dla restauracji kolejną furtkę – Senses znalazło się na liście The Diners Club® 50 Best Discovery Series. Obecność w tym prestiżowym zestawieniu to pierwszy krok do listy głównej The World’s 50 Best Restaurant, która ogłoszona zostanie w czerwcu na gali w Nowym Jorku. W tym wydaniu „Food Service” Patrycja Siwiec rozmawia z dwoma utytułowanymi szefami – Modestem Amaro i Andreą Camastrą, właśnie o tym, co zrobić, by o Polsce w końcu było głośniej. Być może kolejnym krokiem będą wspólne działania szefów, restauratorów i firm, ale nie w obrębie naszego kraju, lecz poza jego granicami. Kolektywne, zaplanowane lobbowanie z rzetelnym wsparciem finansowym zamiast mozolnych działań pojedynczej restauracji. To może się udać.

To, że w grupie raźniej od wielu lat udowadnia holding Likus Hotele & Restauracje, w którym pracuje nasz okładkowy bohater – Krzysztof Żurek. Wiem, że dla wielu osób z branży to jeden z największych autorytetów, jeśli chodzi o dowodzenie w kuchni i trzymanie najwyższych standardów w menu. Spod jego skrzydeł wyszedł Dariusz Barański czy Justyna Słupska-Kartaczowska, którzy święcą dziś triumfy. Żurek rekrutował zespół i otwierał większość restauracji należących do państwa Likusów i do dziś trzyma nad nimi pieczę, gasząc pożary i wspierając kucharzy przy większych eventach. Kilka miesięcy temu Żurek zachwycił swoimi daniami członków Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, którzy przyjechali do restauracji Trzy Rybki na lunch, w ramach swojej wizyty w Polsce. Po cichu liczyliśmy, że może ta wizyta zaowocuje gwiazdką, ale cóż, cierpliwości!

Na koniec jeszcze raz gorąco zachęcam do udziału w 3. edycji konferencji „Food Service Summit”. Do zobaczeniu 31 marca w hotelu Victoria, gdzie tematy gwiazdek i przewodników kulinarnych, zarówno na scenie, jak i w kuluarach na pewno będą omawiane.



Agata Godlewska
redaktor naczelna
"Food Service"
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2016 VFP Communications Ltd.