W numerze między innymi:

• Karmię zbiorową wyobraźnię
Karierę zaczynał w latach 90. jako publicysta i krytyk kulinarny. Znany i ceniony jest jednak za to, że 20 lat temu zapoczątkował w swoim programie kulinarnym zwiedzanie i tłumaczenie świata poprzez kulinaria. Ich choć całe uniwersum współczesnej gastronomii stoi przed nim otworem, on najchętniej wybiera proste uciechy: dobre pieczywo, ser i kieliszek wina. Z Robertem Makłowiczem o fine diningu, krytyce kulinarnej i nieistniejącej kuchni polskiej rozmawia Agata Godlewska.

• Konkursy uzależniają
Na najwyższym stopniu podium tegorocznego Kulinarnego Pucharu Polski stanęli Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z restauracji Nifty no.20 w hotelu Puro w Poznaniu. O ich konkursowe doświadczenia pyta Wojciech Tomasz Piasecki.

• Facebook czy Instagram?
Żyjemy w czasach, w których smartfony towarzyszą nam na każdym kroku. Uzależniliśmy się od nich i nie potrafimy bez nich sprawnie funkcjonować. Nie odkładamy ich nawet podczas posiłku w gronie najbliższych. To urządzenia, które dyktują nowe standardy społecznych zachowań. Takie są realia, również na rynku gastronomicznym.

• Wszystko, tylko nie zwyczajność
Wielu młodych gości restauracji oczekuje, że menu spełni ich coraz bardziej wygórowane oczekiwania. Co jest dla nich szczególnie istotne? Nowy raport o rynku niemieckim pokazuje, jak tzw. milenialsi zmienili gastronomię.

• Wpływ płacy minimalnej na ceny w polskiej gastronomii
Jednym z istotnych czynników kształtujących ceny sprzedaży jest wysokość pensji minimalnej. Jak dostosować aktualny model biznesowy restauracji do narzuconego wzrostu płacy minimalnej i utrzymać w tej sytuacji stały wartościowo wynik finansowy? Zapraszam do lektury.


102 strony

ROBERT MAKŁOWICZ ZDRADZA, ŻE WOLI DOBRY CHLEB, SER I WINO OD FINE DININGU, TWIERDZI TAKŻE, ŻE POLSKA KUCHNIA NIE ISTNIEJE

Przełom jesieni i zimy to zawsze gorący okres dla gastronomii. Z jednej strony w kalendarzu piętrzą się niezliczone eventy branżowe, na których nie wypada nie być, z drugiej na horyzoncie migają już świąteczne lampki, a to oznacza nic innego jak organizowanie firmowych wigilii.
Jako redakcja „Food Service” również odczuwamy tę przedświąteczną gorączkę. Dość wspomnieć ostatnie wydarzenia, w których mieliśmy przyjemność brać udział i które opisujemy na naszych łamach. W Krakowie poznaliśmy polskiego kandydata do europejskich eliminacji Bocuse d’Or (Jakub Kasprzak – ogromne gratulacje!). Również w Krakowie spędziliśmy wyjątkowo inspirujący dzień na Europejskim Kongresie Gastronomicznym, gdzie zawitało aż 20 gwiazdek Michelin (oczywiście w osobach światowej sławy szefów kuchni). Wcześniej na gali Food & Wine Noble Night wyłoniono faworyta publiczności, a był nim Paweł Chomentowski z restauracji White One, o którym dużo więcej dowiecie się w kolejnym „Food Service”. Z kolei goście festiwalu Restaurant Week wybrali swoje ulubione restauracje w całej Polsce, a kilka najciekawszych debiutów opisujemy dla was na stronie 20.
To wydanie „Food Service” ma jednak bohatera wyjątkowego, którego przedstawiać nie trzeba. Robert Makłowicz – wielka osobowość telewizyjna i kulinarna – w wywiadzie na str. 34 zdradza, że woli dobry chleb, ser i wino od fine diningu, twierdzi także, że polska kuchnia... nie istnieje. Sprawdźcie, czy ma rację!


Agata Godlewska
Rredaktor naczelna
„Food Service”
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2020 VFP Communications Ltd.