W numerze między innymi:

• Kuchnia roślinna zdrowo namieszała
Otwarta głowa, kreatywność, skromność. Tak w skrócie można scharakteryzować Jacka Koprowskiego – szefa kuchni i współwłaściciela dwóch restauracji: Fino w Gdańsku oraz Osteria Fino w Gdyni. W rozmowie z Weroniką Pochylską Jacek opowiada o tym, dlaczego w jego menu na stałe zagościł roślinny set degustacyjny, czy wegański tatar i żurek to profanacja oraz o potencjale biznesowym wegańskiej oferty.

• Zamawiaj bezpośrednio z knajp!
W czasie pandemii Tomasz Czudowski wraz z grupą warszawskich restauratorów uruchomił platformę WspieramGastro służącą do zamawiania jedzenia bezpośrednio z restauracji. Projekt zbiegł się w czasie z wnioskiem skierowanym do UOKiK ws. zbyt wysokich prowizji nakładanych na restauracje przez agregatory usług delivery. Z Tomaszem Czudowskim i Katarzyną Błońską rozmawiamy o tym, jak robić dowozy bez pośredników, oraz pytamy, czy w dobie dystansu społecznego da się zapewnić gościom doświadczenie restauracyjne.

• Czy prowizje zjadają rynek dostaw?
Restauratorzy zdani na łaskę portali do zamawiania online narzekają na wysokie prowizje. Czy słusznie? Tym zajmuje się już UOKiK, a sami właściciele lokalu, nie czekając na werdykt, szukają innych rozwiązań.

• Lato musi być lepsze!
Dwa miesiące przyszło nam czekać, by znów móc doświadczać restauracyjnych wrażeń. Jak pierwszy tydzień „odmrażania” gastronomii wyglądał we Wrocławiu, opisuje Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław.

• Czy to może się udać? Nowa rzeczywistość w liczbach
Działamy w nowej rzeczywistości. Ponowne otwarcie przy aktualnych ograniczeniach to wyzwanie, które czeka wszystkich prowadzących biznes gastronomiczny. Istotne jest,
aby zrobić to świadomie i rzetelnie. Kluczowa zasada brzmi: „liczę”, jeżeli czegoś nie da się policzyć – rezygnuję, jeżeli coś jest zbędne – nie wydaję.


92 strony

POŻEGNALIŚMY KILKA ZNAKOMITYCH MIEJSC NA KULINARNEJ MAPIE POLSKI

Powoli wracamy do życia (nie przepadam za słowem normalność, stało się zbyt polityczne), choć proces ten u każdego przebiega w innym tempie. Piszę ten tekst kilkanaście dni po tzw. odmrożeniu gastronomii i zauważyłam przez ten czas bardzo różne reakcje dotycząceponownego odzyskania wolności przez nas wszystkich. Jeśli chodzi o gastronomię, były w stolicy – mieście, które zamieszkuję – lokale zarówno świecące pustkami, jak i takie dość oblegane. Rzekłabym, że nawet zbyt oblegane, biorąc pod uwagę aktualnie obowiązujące obostrzenia rządowe. Część gości czuła niepohamowaną tęsknotę do ponownego socjalizowania się, z drugiej strony znam foodies, którzy z obawy przed potencjalnym zarażeniem nie odwiedzili jeszcze swojej ulubionej restauracji. Podobnie rzecz ma się z restauratorami – jedni dwoją się i troją, by z precyzją godną chirurga odmierzyć nakazane między stolikami metry, montują pleksi, monitorują liczbę osób w lokalach. Inni podchodzą do spraw nieco luźniej, ciesząc się z wysokiej frekwencji, jednocześnie ignorując zalecany dystans. Tak czy inaczej, nie przeskoczymy tego, że gości przez najbliższe miesiące będzie mniej niż przed pandemią, pytanie brzmi tylko, jak długo ten stan się utrzyma. W ostatnim czasie pożegnaliśmy kilkanaście naprawdę znakomitych miejsc na kulinarnej mapie Polski.
Trzymam kciuki, by ta lista się nie wydłużała.


Agata Godlewska
Rredaktor naczelna
„Food Service”
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2020 VFP Communications Ltd.