¬ Mniej znaczy więcej
Josean Alija to szef kuchni restauracji Nerua, która znajduje się w Muzeum Guggenheima w Bilbao. Do tej pory zdobył jedną gwiazdkę Michelina. W 2000 r. po wypadku motocyklowym na ponad rok stracił zmysł powonienia i zdolność odczuwania smaku. Nie przestał jednak gotować. W tym stanie wystartował w konkursie "Best Young Chef", gdzie zdobyl wysokie noty. W kuchni stawia na minimalizm.

¬ Impresariat kulinarny
Festiwale, konferencje, pokazy gotowania to codzienność w branży kulinarnej. Pojawia się ich coraz więcej, często organizowane są spontanicznie, bez merytorycznego wsparcia, przez co reprezentują nierówny poziom. Rozmawiamy z Wojciechem Lewandowskim, który jest twórcą jednego z największych i najciekawszych w Polsce wydarzeń kulinarnych.

¬ Dowóz, zdrowie i innowacja cyfrowa
Domino's Pizza Enterprises Limited (DPE) to największa sieć pizzerii w Australii, a także wiodący międzynarodowy franczyzobiorca Domino's na Świecie, mający ponad 2000 lokali w siedmiu krajach regionu Azji i Pacyfiku i w Europie, planujący podwojenie tej liczby na obecnie zajmowanych rynkach na przestrzeni kilku lat. W Polsce działa 29 lokali Domino's zlokalizowanych w 7 miastach.

¬ Zamieszani  w koktajle
Rozmawiamy z twórcami współczesnej sceny barowej w Poslce.

¬ Najlepsi na południu
Dobiega końca tegoroczny Gault & Millau Tour. 5 września odbyła się trzecia - Krakowska edycja, podczas której redaktor naczelna żółtego przewodnika wręczyła nagrody najlepszym szefom kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczed i Górnego Śląska.

86 stron

Już po raz drugi prezentujemy Państwu wydanie specjalne „Food Service” – jest wyjątkowe ze względu na bohaterów, których zaprosiliśmy do wywiadów i sesji zdjęciowej. Rok temu, we wrześniu, na naszych łamach gościła grupa 10 sous chefów – mistrzów drugiego planu w restauracyjnych kuchniach, dziś odkrywamy nowe talenty. To dziewięciu barmanów, którzy rozwijają polską scenę koktajlową. Nasz wybór nie wskazuje 9 najlepszych barów w Polsce, lecz osobowości, które je tworzą. Zawód ten często bywa traktowany po macoszemu, lecz wystarczy spróbować jednego z autorskich koktajli, aby szybko zmienić zdanie. Przepisy na popisowe kreacje naszych bohaterów, którymi podzielili się w „Food Service”, pokazują, że barmanom należy oddać szacunek równy temu, jakim obdarzamy kucharzy, ceniąc ich rzemiosło. Własnoręcznie przygotowywane syropy, techniki infuzowania, maceracji, a nawet sous-vide nie są im obce. Ci, którzy talent do miksologii i wyczucie smaku umiejętnie łączą z charyzmą i pozytywną energią, mają szansę na laury w wielu konkursach barmańskich w Polsce i za granicą, gdzie ich nazwiska są już rozpoznawalne. Przedstawiamy zatem: Rafała Ciesielskiego, Patryka Kozyrę, Anitę Ołtuszyk, Emila Oponowicza, Krzysztofa Rathnau, Pawła Rodaszyńskiego, Mateusza Szuchnika, Jakuba Śronkowskiego, Tomasza Źródłowskiego – spotkacie ich za barem w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, we Wrocławiu i w Krakowie. Na razie to te miasta wyznaczają trendy nocnego życia, ale powoli dołączają do nich mniejsze. Czy to początek barmańskiej rewolucji? Przekonamy się w najbliższych latach. Miejmy tylko nadzieję, że polski rynek nie odczuje przesytu, a liczba gości zasiadających za kontuarami barów będzie w stanie utrzymać ich funkcjonowanie.



Agata Godlewska
redaktor naczelna
"Food Service"
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmowa wysyłka

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Karolina Małek

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    „Food Service” – wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują szef kuchni Adam Chrząstowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor prowadzącą magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2016 VFP Communications Ltd.