Nie mogliśmy przejść obojętnie wobec jego sukcesów, po prostu się nie dało. Gdy w tym roku po raz drugi z rzędu okazał się najlepszy w Mistrzostwach Polski Sommelierów, a później w Mendozie zdobył 10. miejsce na świecie, decyzja szybko zapadła. Zaprosiliśmy do wywiadu Piotra Pietrasa, bo jesteśmy dumni z talentu Polaka. Podziwiamy jego profesjonalizm, klękamy przed ogromem wiedzy, jaki posiada. Może jedynie łza kręci się w oku, że podobnie jak w przypadku wielu polskich wyjątkowych kucharzy szlify zdobywa w zachodnich restauracjach, a nie u nas. Nie nad Wisłą, lecz w Londynie rozwija swoje umiejętności, zachwyca gości, inspiruje. Przeczytajcie o tym, jak różni się brytyjski biznes gastronomiczny od polskiego, zarówno w wymiarze zarobków, jak i obowiązków sommelierów.

To zresztą nie koniec wątku brytyjskiego w tym wydaniu „Food Service”. Pod koniec czerwca na zaproszenie firmy Nespresso wybraliśmy się wraz z kilkoma szefami kuchni i restauratorami na krótki, acz wyjątkowo intensywny i interesujący wyjazd do Londynu i w jego okolice. Uczestniczyliśmy w odprawie kucharzy w znanym i modnym The Clove Club, podglądaliśmy, jak produkuje się chleb w niewielkiej rzemieślniczej piekarni Bread Station, od Juna Tanaki dowiedzieliśmy się, że szukanie lokalu w Londynie może trwać ponad 2 lata, zjedliśmy też pyszną kolację w Wild Honey, podczas której wspomniany został Marcin Przybysz, pracujący w tym miejscu kilka lat temu. Ukoronowaniem wyjazdu był dzień spędzony w Northcote – restauracji, o której już wielokrotnie pisaliśmy na łamach „Food Service”, a która znowu zachwyciła. Spotkanie z generalnym managerem Cragiem Jacksonem i byłym head sommelierem Adamem Pawłowskim pokazało nam, jak duża przepaść dzieli jeszcze polskie restauracje od brytyjskich w zakresie zarządzania i szkolenia zespołem.

Wszystkie zaległości są jednak do odrobienia, a i w Polsce z roku na rok przybywa inicjatyw kulinarnych, których głównych celem jest edukacja branży. Bo jeśli nie dają nam tego szkoły (których nie ma), możemy uczyć się od siebie nawzajem. Od trzech lat na aspekt edukacyjny nastawione są eventy Commis Made organizowane przez gdańską restaurację Metamorfoza. O tym, czego nauczyło się 10 szefów kuchni na temat miejskich upraw warzyw i ziół, przeczytacie w relacji z tego wydarzenia w kolejnym „Food Service”.

A tymczasem przed nami wrzesień, inauguracja sezonu jesiennego, targów branżowych, nowych projektów. Na pewno spotkamy się tam nieraz.



Agata Godlewska
redaktor naczelna
"Food Service"
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2024 VFP Communications Ltd.