¬ Mistrzowie drugiego planu.
Sous-chef - prawa i lewa ręka kuchmistrza, wierny i poddany wykonawca poleceń, ale też godny i wartościowy doradca. Zastępca goniący swojego szefa, próbujący odgadnąć jego myśli, będący w stanie wyczytać intencje już po jednym geście czy słowie, często zmuszony podejmować decyzje w imieniu przełożonego. Head chef razem z sous-chefem muszą tworzyć udane kulinarne małżeństwo. Muszą też liczyć się z tym, że pewnego dnia ich drogi zawodowe rozejdą się...

¬ Od studia do akademi.
Na fali mody gotowanie powstało w Polsce kilkadziesiąt studiów kulinarnych prowadzonych przez ludzi z zupełnie różnych środowisk i nastawionych na różnego klienta. Część z nich ma ofertę skierowaną do profesjonalistów, część do amatorół, którzy dopiero chcą stawiać swoje pierwsze kroki w kuchni. Niektórym studiom udaje się prowadzić szkolenia dlaobydwu grup.

¬ Włoska robota.
Piękne plaże z rybnymi Trabocco, intrygująca historia apenińskich szczytów, gdzie więziono Mussoliniego, wizja rozmów ze szczęśliwymi ludźmi produkującymi oliwę, wino i mozzarellę w rytmie slow food - tym przyciągnęła mnie Abruzja. W tę opowieść wpisana jest jednak niespodzianka pod hasłem "międzynarodowy koncern".

¬ Wiedza, humor, ogłada.
Dzięki zjawisku live cooking kucharze stali się nie tylko znawcami sztuki kulinarnej, ale także swoistymi aktorami. Rola może nie dla każdego, ale taka, której trudno się oprzeć. I bynajmniej nie na szklanym ekranie, ale w teatrze. Tu gra się wyłącznie na żywo.

¬ Królowa lodu.
Z cukiernictwem i kuchnią związana jest od dawna, ale to dopiero staż w El Celler de Can Roca wywrócił jej życie do góry nogami. Nie tylko zawodowe. Alejandra Rivas odwiedziła Polskę w ramach projektu Polska Taste, gdzie dzieliła się doświadczeniami i próbowała polskiej kuchni.


82 strony

Trzymają Państwo w rękach wydanie specjalne magazynu „Food Service”. Postanowiliśmy właśnie w ten sposób uhonorować nasze 21. urodziny. Aż trudno uwierzyć, ale początki „Food Service” sięgają 1994 r., kiedy to na rynku ukazał się pierwszy numer magazynu. Okazuje się, że poruszaliśmy wówczas podobne tematy jak dziś: marketing, doradztwo w zakresie wyboru wyposażenia, relacjonowaliśmy wydarzenia branżowe. Jednak polski rynek gastronomiczny ruszył od końca lat 90. zdecydowanie do przodu, stał się nowoczesny, sztuka kulinarna ambitna, a goście restauracji bardziej świadomi smaków i jakości jedzenia. Zmiany ostatnich lat odzwierciedlił również nasz magazyn, odświeżając szatę graficzną. Bohaterami okładek stali się doceniani szefowie kuchni, odkryliśmy też dla szerokiej publiczności kilka nieznanych wcześniej talentów. Na setnej okładce z 2010 r. wystąpił Karol Okrasa, a ówczesny
redaktor naczelny, Maciej Nowak pisał we wstępie, że „Food Service” stanie się rzecznikiem środowiska gastronomicznego, które, lekko licząc, tworzy w Polsce milion osób. Zamieściliśmy wówczas w magazynie listę stu najbardziej wpływowych postaci polskiej gastronomii – byli to właściciele restauracji, szefowie kuchni, dziennikarze kulinarni, menedżerowie i dyrektorzy firm gastronomicznych. Dziś z pewnością trudniej byłoby nam zmieścić w setce nazwiska kluczowych graczy polskiej gastronomii. Na rynku pojawiło się wielu nowych zawodników, którzy z odwagą i bez kompleksów proponują coraz bardziej zaskakujące koncepty restauracyjne, produkty, dania czy nowinki technologiczne.

Być może za kilka lat, jeśli pokusimy się o ponowne stworzenie listy 100 Best, znajdą się na niej bohaterowie aktualnego, wrześniowego wydania „Food Service”. Po raz pierwszy zaprosiliśmy do wywiadów i sesji zdjęciowych aż 10 kucharzy – tym razem nie szefów kuchni, ale ich zastępców. To oni stoją bowiem w dużej mierze za sukcesami swoich mistrzów. Często na sous-chefa spada odpowiedzialność podjęcia ważnych decyzji podczas nieobecności szefa. To zastępcy współpracują na co dzień z całym zespołem kuchni, występując w roli złego policjanta. A jednak są wytrwali i lojalni, czym zyskują zaufanie i respekt swoich przełożonych. Zapraszam do przeczytania wywiadów z 10 kucharzami, którzy już wkrótce wyjdą z cienia.



Agata Godlewska
redaktor naczelna
"Food Service"
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2016 VFP Communications Ltd.