W numerze między innymi:

• Działamy!
Dzień Kobiet przypada 8 marca, ale patrząc na kreatywność i determinację naszych bohaterek, uznanie należy się im codziennie. Poznajcie właścicielki czterech restauracji, które pomimo panujących obostrzeń nie poddają się, walczą o swoje biznesy, a nawet rozwijają je w nowych obszarach. Kasia i Zosia Pilitowskie, Basia Kłosińska, Ewelina Łapińska i Linh Nguyen opowiadają o źródłach swojej kobiecej siły i motywacji do mądrego zarządzania lokalami w niesprzyjających okolicznościach.

• Odpowiedzialność i rzemiosło
Rynek piekarniczo-cukierniczy cały czas dynamicznie ewoluuje – powstają coraz to nowsze koncepty, a przed piekarniami rzemieślniczymi ustawiają się kolejki. O tym, jak pandemia wpływa na biznes, o trendach na 2021 r. i kolejnych lokalach, które zamierza otworzyć, rozmawiamy z Tomaszem Dekerem.

• Komu tarcza nie wystarcza?
Premier zapewnia o 200 mld zł publicznej pomocy dla gastronomii. A co mówią sami zainteresowani? Czy warto stosować prawne wybiegi, otwierając lokal mimo zakazów? Jakie kary grożą restauratorom ze strony sanepidu? Ile trwają postępowania przed sądami i jak walczyć o odszkodowanie od skarbu państwa?

• Wypalenie zawodowe
Dopada zwykle niespodziewanie. Typowe objawy to: stałe poczucie zmęczenia wykonywanymi obowiązkami, brak motywacji i niechęć do własnej pracy, negatywne podejście do gości oraz
współpracowników, brak pewności siebie, obniżona efektywność, kreatywność i samodzielność, a poza tym drażliwość, nerwowość i frustracja.

• Crowdfunding w gastronomii: jak sfinansować restaurację przez internet?
Jeszcze kilka lat temu z crowdfundingu korzystały głównie start-upy z branży technologicznej. Dziś po tzw. finansowanie społecznościowe coraz chętniej sięga także gastronomia. Przykłady ze świata pokazują, że taki model biznesowy może się opłacić. Niestety, nie wystarczy nam po prostu dobry pomysł...


100 strony

PRZY OKAZJI DNIA KOBIET WRACAJĄ DYSKUSJE O ROLI KOBIET W GASTRONOMII

W bieżącym wydaniu „Food Service” nie mogliśmy pominąć tematu Dnia Kobiet, przy okazji którego wracają dyskusje o roli kobiet w gastronomicznym systemie.Wątek ten poruszaliśmy na łamach wielokrotnie, dlatego tym razem nie będziemy debatować o dyskryminacji, nierówności płac czy konflikcie macierzyństwa z karierą zawodową.
Postanowiliśmy stworzyć materiał pod hasłem „Działamy!”, w ramach którego rozmawiamy z właścicielkami czterech restauracji nie o tym, jak bardzo mają teraz pod górkę. Wręcz przeciwnie. Pytamy o źródła ich siły, determinacji i motywacji. Udowadniamy, że mimo ciężkich okoliczności MOŻNA prowadzić restauracje na zadowalającym poziomie, a nawet otwierać nowe miejsca. Nasze wywiady to również sygnał dla producentów i firm z sektora HoReCa, aby pamiętali, że są lokale, które radzą sobie dobrze, dlatego nie warto rezygnować z komunikacji marketingowej i utrzymywania z nimi relacji.
Zachęcam również do zapoznania się z obszernym materiałem podsumowującym trendy na 2021 r. – obiecuję, że znajdą w nim Państwo mnóstwo inspiracji do ciekawego zaistnienia w nowym (post)pandemicznym świecie.



Agata Godlewska
Rredaktor naczelna
„Food Service”
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2021 VFP Communications Ltd.