• Smak Gwiazdek
10 gwiazdek Michelina w osobach 7 utalentowanych szefów kuchni było bohateriami Lexus Hybrid Cusin, wydarzenia, które odbylo się 11-13 kwietnia w Warszawie. Do stolicy Polski przyjechali: z Japonii – Zaiyu Hasegawa (Den**), z Peru – Mitsuharu Tsumura (Maido), ze Stanów Zjednoczonych – Fredrik Berselius (Aska**), z Hiszpanii – Dani Garcia (Dani Garcia Restaurant 2**) oraz Josean Alija (Nerua 1*), z Danii – Søren Selin (AOC**) i  Jonathan K. Berntsen (Clou 1*).

• Food Service Summit 2018
Duża dawka wiedzy przekazana przez najlepszych ekspertów i liczne okazje do wymiany doświadczeń - tak wyglądała 5. jubileuszowa edycja konferencji Food Service Summit.

• Rola szefa kuchni w serwisie restauracyjnym
W kolejnym odcinku "Sztuki obsługi" będziemy przyglądać się temu, jak szef kuchni wpływa na jakość restauracyjnego serwisu.Przede wszystkim trzeba głośno i wyraźnie powiedzieć, że dramatyczne konflikty na wydawce, podnoszenie glosu na obsługujących i nazywanie ich podawaczami, są już passé niczym układanie dań na postumentach i pierzynkach. Profesjonalny serwis w dużej mierze zależy od poprawnych relacji na lini kuchnia - sala.

• Gastronomia pokolenia Y
Przeglądając forma internetowe, strony z ofertami pracy, facebooka, w gruncie rzeczy dowolne medium, w którym ludzie ogłaszają zapotrzebowanie na cokolwiek, można odnieść wrażenie, że bycie bezrobotnym w naszym pięknym kraju jest dziś zadaniem ekstremalnie trudnym. Spotkałem się z opinią, że status bezrobotnego można uzyskać tylko w momencie, kiedy naprawdę, ale to naprawdę tego chcesz.

• Daj się znaleźć w sieci! - cz. 1
W dzisiejszym świecie, w którym właściwie każdy z nasz nosi w kieszeni smartfon z dostępem do szybkiego internetu, a wolny czas w dużej mierze spędza przed komputerem, mamy możliwości, o których kilkanaście lat temu przeciętny gastronom mógł tylko pomarzyć.

90 stron

Kiedy osiem lat temu, w czerwcu 2010 r., zaczynałam pracę w „Food Service”, polski rynek gastronomiczny wyglądał zupełnie inaczej niż dziś. W jego arkana wprowadzał mnie ówczesny
redaktor naczelny, magazynu – Maciej Nowak. Nie znałam nikogo, on znał wszystkich. Znał wytworne restauracje oraz lokale niepozorne, niekoniecznie eleganckie czy błyszczące, ale wabiące gości swoim krnąbrnym charakterem albo... kieliszkiem wiśniówki. Przyznam, że ze światem kulinarnym zaprzyjaźniłam się dość szybko, bo wówczas nie tworzyła go zbyt duża grupa osób, a i dziś jest tak, że raczej „wszyscy się znają”. A jednak nasz rynek z roku na rok rozrasta się. Powstają nowe knajpy, bary, bistra, sezonowo działające food trucki czy piękne cukiernie. Czasem aż ciężko nadążyć za tą karuzelą debiutów i... zamknięć. Są też na rynku weterani – bo chyba tak mogę ich nazwać – którzy swoje restauracje prowadzą od ponad 5 czy 10 lat (to krótko czy długo w Polsce?) i których biznesy wydają się niezachwiane. Ilekroć przechodzę pewnymi ulicami w Warszawie, z zachwytem patrzę na restauracje, które – czy deszcz, czy słońce – nie mają ani jednego stolika wolnego, a kelner musi odsyłać pojawiających się w drzwiach gości z kwitkiem. Piszę to wszystko po to, żeby powiedzieć, czy my jako magazyn, rozwijamy się wraz z państwem, wraz z waszymi biznesami, sukcesami i porażkami. Aby jeszcze lepiej je poznać, ale przede wszystkim zintegrować środowisko gastronomiczne, i dać mu kawałek rzetelnej wiedzy, od 5 lat organizujemy Food Service Summit. W tym roku obyła się jubileuszowa edycja tej konferencji, co również wywołało u mnie wspomnienie pierwszej edycji. Jakże innej od tej, którą zorganizowaliśmy pod koniec kwietnia br w Łodzi. Te 5 lat temu w warszawskim hotelu Sheraton dopiero się poznawaliśmy, stawialiśmy pierwsze kroki, cieszyliśmy się z debiutu, i właściwie nie mieliśmy konkurencji. Dziś na rynku restauratorzy mogą wybierać z oferty szkoleń i wydarzeń kierowanych do branży, nastawionych na edukację i networking. Wciąż słyszę, że jest ich zbyt mało. Zbyt mało źródeł i spotkań, z których można czerpać rzetelną wiedzę. Z drugiej strony cieszę się, że mimo rosnącej konkurencji (podkreślę, że zdrowej i potrzebnej) wracają Państwo każdej wiosny do nas i są z nami podczas kolejnej edycji Food Service Summit. Z roku na rok jesteśmy dojrzalsi, jeszcze lepiej i ciekawiej opowiadamy o bieżących problemach branży, wskazujemy skuteczne rozwiązania. Program tegorocznego wydarzenia powstał z ogromnym wkładem merytorycznym Grzegorza Kłosa, restauratora, właściciela Ed Reda. Dziękuję mu serdecznie za chęć podzielenia się swoją wiedzą i za czas, na którego brak – jak wiemy – ludzie gastronomii nieustanie cierpią. Na stronie 12 znajdą państwo obszerną relację z Łodzi, proszę też śledzić nasz fanpage na Facebooku, gdzie regularnie publikujemy zdjęcia i krótkie filmy wideo z tego wydarzenia.

PS Mamy w tym wydaniu niezwykłą okładkę – na niej siedmiu wspaniałych szefów kuchni zza granicy, łącznie aż 10 gwiazdek Michelin! To bohaterowie Lexus Hybrid Cuisine, wydarzenia, któremu patronował nasz magazyn. Ze wszystkimi szefami kuchni porozmawialiśmy, każdemu zrobiliśmy zdjęcie. Świetnie, że przyjechali do Polski i mamy nadzieję, że to wydarzenie będzie miało swoją kontynuację. Zapraszam do lektury tego wyjątkowego wydania „Food Service”.



Agata Godlewska
redaktor naczelna
"Food Service"
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2024 VFP Communications Ltd.