• #Ryzykantki
28-latki - Patrycja Jaskólska i Kamila Mroczkowska - przygodę w nranży zaczęły od smażenia pączków. Potem poznały szefa kuchni Trisno Hamida, wzięły kredyt w banku i dziś są łaścicielkami dwóch popularnych warszawakich restauracji - MOD oraz Regina Bar. W rozmowie z Agatą Godlewską opowiadają o tym, dlaczego intuicja i skłonność do podejmowania ryzyka mogą być w biznesie większym atutem niż doświadczenie.

• Do zaczytania jeden krok
Choć mogłoby się wydawać, że nie są to najlepsze czasy dla prasy, a już zwłaszcza dla prasowych debuitantów, ostatnie kilka lat przyniosło premiery niezwykle ciekawych tytułów, zbierających grupy wiernych odbiorców. Oto najciekawsze pozycje traktujące o kulturze kulinarnej, gastronomii, winie, kawie i jedzeniu.

• Zaproszenie do domu
- Gotowanie jest też wielkim hobby, a to prawdziwy luksus. Niewiele osób może pozwolić sobie na to, by zawodowo zajmować się tym, co je pasjonuje - mówi Björn Frantzén, szef kuchni i współwłaściciel Frantzén, jedynej trzygwiazdkowej restauracji w Szwecji.

• Break-even point
Niezależnie od tego, w jakim modelu gastronomicznym działa nasza firma, świadomość tego, w którym miejscu znajduje się próg jej rentowności, jest bardzo istotna.

• Zbalansuj życie
W ciągłej pogoni za perfekcyjnym koktajlem zapominamy o tym, że prędzej czy później koktajle będziemy robić idealne, szkoda tylko że niezbalansowane będzie nasze życie prywatne.

86 stron

Rzeczywistość gastronomiczna zmienia się wokół nas niczym kolorowe drobinki w kalejdoskopie. Otwierają się nowe restauracje, pojawiają i znikają trendy, a wreszcie – nadchodzi nowe pokolenie restauratorów i kucharzy. Część z osób niech wspomni swoje początki w branży, gdy mieli po dwadzieścia kilka lat. Co wtedy czuliście? Czy byliście w stanie przenosić góry siłą swoich marzeń? Czy raczej bezpiecznie stąpaliście po drodze, którą wytyczył przełożony? Jakkolwiek nie potoczyła się wasza ścieżka kariery, dziś jesteście szanowanymi szefami kuchni, cenionymi restauratorami, doświadczonymi menedżerami. Wasze biznesy są dochodowe, restauracje cieszą się uznaniem, a wy wiecie, jak zadowolić swoich gości. Czujecie jednak oddech konkurencji, i to tej młodej, jeszcze niedoświadczonej, ale jakże zdeterminowanej. Idzie nowe. Jest 3 marca, Zamek w Rynie, około północy. Przed chwilą ogłoszono wyniki 16. edycji L’art de la Cuisine Martell. Konkursu, w którym mogą startować kucharze przed 30. rokiem życia. Wygrała drużyna ze stołecznej restauracji Pink Lobster. Oni oraz około 10 innych śmiałków stoją w korytarzu zamku i otaczają wianuszkiem Andreę Camastrę, który w tym roku po raz pierwszy stanął na czele jury Martella. On zadaje pytania, oni nie zawsze znają odpowiedź. Szukają jej w myślach, zastanawiają się, dopytują. Być może to jedna z niewielu okazji, by w cztery oczy porozmawiać z gwiazdkowym szefem i spytać, jakie popełnili błędy. Andrea pokazuje na telefonie zdjęcia dań ze swojego najnowszego menu. Wymienia składniki, tłumaczy techniki, jakie zastosował. Młodzi wyglądają, jakby spijali z ust każde jego słowo. Czas mija, bar jest otwarty, na scenie gra zespół, publiczność tańczy, a oni słuchają swojego mentora. Czy za kilka, kilkanaście lat to właśnie ich oddech poczuje na swoich plecach szef Camastra? Na naszej okładce dwie bohaterki – Patrycja Jaskólska i Kamila Mroczkowska – 28-latki, które zawojowały stołeczną scenę kulinarną. Należące do nich MOD oraz Regina Bar to restauracje modne, piękne, smaczne i wysmakowane. Dopracowane w każdym detalu, można by rzec – wymyślone, wykreowane na bazie marzeń i tęsknot, jakie dziewczyny przywiozły do Warszawy ze swojego półrocznego pobytu w Nowym Jorku. Chcecie wiedzieć, jak stworzyły te dwa miejsca? Dzięki odwadze i determinacji. Owszem, miały świetnego szefa kuchni na start, ale oprócz tego dwa kredyty, pożyczone pieniądze od znajomych, brak jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej i... bardzo eklektyczny pomysł. Będą sprzedawać pączki i robić ramen. Będą serwować pizzę i kurczaka Generała Tso. Postawią na naturalne wina i alternatywne metody parzenia kawy. Żadnych kompromisów i rozmieniania się na drobne – „Nie jesteśmy dla wszystkich”. Zaryzykowały, ale przecież musiało się udać. Tak dziś myślą milenialsi. Konkretnie, czarno na białym. Kolorowo. Bo przecież wszystko musi ładnie wyglądać na Instagramie. Jeśli to wszystko brzmi dla was zagadkowo, przeczytajcie wywiad z Patrycją i Kamilą i zobaczcie, jak inaczej można myśleć o tworzeniu restauracji.

Agata Godlewska
redaktor naczelna
"Food Service"
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2016 VFP Communications Ltd.