W numerze między innymi:

• Szef kuchni 24 h na dobę
Jego ścieżka kariery dowodzi, że dzięki ciężkiej pracy można wejść na sam szczyt. JANUSZ GARNCARCZYK jest dziś szefem kuchni prestiżowego LEMON RESORT SPA. Czym wyróżnia się praca w takim obiekcie? Jak mądrze zarządzać pracownikami? I czy jest tu miejsce na rozwój? O tym rozmawiamy z jednym z najbardziej doświadczonych szefów kuchni w Polsce.

• Medycyna na talerzu. Wpływ wyborów żywieniowych na nasze zdrowie
O zdrowiu, niskoprzetworzonej diecie roślinnej oraz aktywnym stylu życia rozmawiamy z lekarką Alicją Baską, executive director w Polskim Towarzystwie Medycyny Stylu Życia, którego jest współzałożycielką, oraz dietetyczką stojącą za Roślinnym Wyzwaniem dla Zdrowia.

• Restauracja w pudełku. Wszystko, co musisz wiedzieć o cateringach
W czasach rosnących cen żywności i mediów oraz galopującej inflacji coraz więcej restauratorów i szefów kuchni z zazdrością patrzy na firmy cateringu dietetycznego. Czy warto rzucać pracę w restauracji i zająć się tworzeniem popularnych diet pudełkowych?

• Wigilia firmowa jak za króla Sasa (albo marszałka Piłsudskiego)
Lokalna, sezonowa, oparta na filozofii od „głowy do ogona”, bogata w potrawy wegetariańskie, a nawet wegańskie – tak w skrócie można by opisać tradycyjną polską kuchnię wigilijną. Doskonale wpisuje się we wszystkie aktualne trendy kulinarne. Czy organizując menu na świąteczne imprezy okolicznościowe w naszym lokalu, możemy zatem znaleźć lepsze źródło inspiracji niż doświadczenia naszych pradziadków?

• Nowości z myślą o twoim biznesie
W trudnych czasach warto postawić na sprawdzonych partnerów. Od wysokiej jakości dodatków i półproduktów, po wszechstronny sprzęt przydatny w każdej kuchni – prezentujemy pulę nowości na rynku, na które szczególnie warto zwrócić uwagę nie tylko tej jesieni.

68 stron

WIEM, ŻE TRUDNO JEST ODPUŚCIĆ I ZWOLNIĆ, ŻE CZASEM SIĘ NIE DA. RZUCAM JEDNAK TEN POMYSŁ POD ROZWAGĘ

W październiku obchodziliśmy Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego. Nie ma co ukrywać, że jest to dziedzina, o której rzadko mówi się w branży gastronomicznej. W branży, która przecież swoją tożsamość opiera na haśle: „pot, krew i łzy” i której codziennością jest tzw. tabaka. Jeśli dodamy do tego ogromną odpowiedzialność spoczywającą na szefach kuchni oraz ich jednoczesne pragnienie bycia najlepszymi, możemy mieć pewność, że taka mieszanka nie odbije się pozytywnie na zdrowiu psychicznym – teraz lub za kilka lat.
Temat jest niełatwy, bo – jak przyznaje Janusz Garncarczyk, bohater naszej okładki – szefem kuchni jest się 24 godziny na dobę. Mało kto potrafi wyłączyć telefon, dać sobie dzień wolnego, uspokoić strumień myśli przepływających przez głowę w ciągu każdej sekundy. Pojawia się też presja sprostania wymaganiom gości, przełożonych, całemu internetowi, który patrzy i czeka na byle potknięcie.
Wiem, że trudno jest odpuścić i zwolnić, że czasem się nie da. Rzucam jednak ten pomysł pod rozwagę, niech kiełkuje i będzie bazą do budowania balansu między zaangażowaniem w pracę a dbaniem o siebie.

Agata Godlewska
Rredaktor naczelna
„Food Service”
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2024 VFP Communications Ltd.