W numerze między innymi:

¬ Słodki smak zwycięstwa.
Dziedziczka rodzinnego imperium cukierni Sowa, wierna firmie od dziecka. Dziś zarządza jej produkcją i odpowiada za kreowanie nowych smaków. Stawała na podium w polskich konkursach cukierniczych, teraz szykuje się na podbój zagranicy. Ciągle skromna i zawsze pełna uroku - Aleksandra Sowa.

¬ Terra Madre - początek drogi.
W dniach 7-9 listopada odbyła się w Krakowie pierwsza edycja Terra Madre - Slow Food Festival, wydarzenia, ktore zgromadziło regionalnych producentów i przetwórców żywności, szefów kuchni oraz fascynatów prawdziwego, lokalnego jedzenia.

¬ "Top Chef" zwycięstwo przyczajonego tygrysa.
Za nami trzecia edycja kulinarnego show "Top Chef". Program rozwija się z każdym sezonem, a startujący w nim uczestnicy to prawdizwe młode bestie polskiej gastronomii. Ich wysoki poziom zgodnie podkreślali wszyscy jurorzy. Zwycięzcą minionej edycji został 26-letni Marcin Przybysz, choć pozostali finaliści przegrali z nim tylko o włos.

¬ Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach.
A jednak Marcin Wachowicz, Maciej Żakowski, Tadeusz Müller i Piotr Kwaśniewski - twórcy warszawskich restauracji Aïoli, Momu i Banja Luka, zgodzili się, by porozmawiać o inwestycjach, podróżach, przychodach, trudnościach, konfliktach oraz planowanych podbojach, również zagranicznych.

¬ Kolacja na cztery ręce.
17 października w warszawskiej restauracji Salto odbyła się niezwykła kolacja pod hasłem "4 Hands". Gotowali szefowie: Martin Gimenez Castro oraz gość z Argentyny - Emmanuel Leiva.

¬ Chefs Only. Integracja szefów kuchni w Mikolajkach.
Ponad 80 osób, w tym około 50 kucharzy, spotkało się w Mikołajkach, by wspólnie uczcić dzień szefów kuchni i cukierni.

66 stron

Pamiętam, jak w ub.r. na festiwalu Kuchnia+ Food Film Fest obejrzałam niewiarygodny dokument pt. „Somm”, opowiadający o grupie sommelierów przystępujących do najtrudniejszego testu z wiedzy o winie i alkoholach na świecie. Mowa tu o Master Sommelier, egzaminie, który do tej pory zaliczyło niewiele ponad 200 osób. Napędzeni ambicją, determinacją i, nie ma co ukrywać, obsesją na punkcie wina odłożyli życie prywatne na bok, by poświęcić czas na zakodowanie w pamięci setek nazw: regionów, apelacji, szczepów, wyćwiczyli nozdrza i kubki smakowe do perfekcji, aby bezbłędnie wyczuć detale w aromatach i smakach trunków. Po obejrzeniu filmu czułam respekt dla ogromu ich pracy, ale pomyślałam też sobie: wariaci, nieźli wariaci. Tego dnia, gdy siedziałam wbita w fotel Kina Kultura, nawet przez myśl mi nie przeszło, że dokładnie rok później będę miała przyjemność poznać pierwszego polskiego Master Sommeliera. Adam Pawłowski, bo o nim mowa, już od kilku wydań „Food Service” pisze dla Państwa felietony, dzieląc się wiedzą o winie. Dziś już wiadomo, że wiedza ta jest unikatowa na skalę światową. Zwykle w naszym magazynie opisujemy sukcesy szefów kuchni i restauratorów, to ich pokazujemy na okładkach, z nimi rozmawiamy w wywiadach. Adam Pawłowski pokazał, jak ważne są umiejętności osób pracujących na sali, które nieustannie mają kontakt z gośćmi restauracji – muszą wyczuć ich potrzeby, preferencje smakowe, dopasować wina do zamówionego jedzenia, doradzić, zainspirować, czy wreszcie sprzedać produkt, jakim jest wino. To dzięki nim kręci się biznes restauracyjny, bo za sprawą profesjonalnej obsługi goście chętniej wracają. Na str. 40 przeczytają państwo wywiad z Ronanem Sayburnem, dyr. operacyjnym stowarzyszenia Court of Master Sommeliers, natomiast na str. 34 rozmowę z szefem kuchni restauracji Northcote, w której na co dzień pracuje Adam Pawłowski.

Tym razem również na naszej okładce odeszliśmy na chwilę od szefów kuchni. Gościmy bowiem mistrzynię polskiego cukiernictwa – Aleksandrę Sowę, która od kilku lat zdobywa laury w Polsce i za granicą w słodko-gorzkiej dziedzinie deserów. Jej praca to nie lada wyzwanie – jest odpowiedzialna za koordynację produkcji w rodzinnej firmie Cukiernia Sowa, uczestniczy w wielu pokazach i konkursach, podróżuje, by dokształcać się na kursach zagranicznych, jest również współorganizatorką prestiżowego konkursu Trendy Chef. Przed nią kolejny projekt – otwarcie własnej piekarni w Bydgoszczy. Dzięki bliskiej współpracy z szefami kuchni Oli nieobcy jest temat deserów gastronomicznych, który porusza w rozmowie z „Food Service”. Z wrodzoną dyplomacją zauważa, że desery w polskich restauracjach są czasami traktowane po macoszemu, choć to równie, o ile nie bardziej kreatywna materia do pracy dla kucharzy jak dania wytrawne. Ola wzywa do tego, by nie poprzestawać na lodach z malinami, tiramisu czy panna cotcie. Zachęca do włączenia w desery warzyw, eksperymentowania z ziołami oraz przyprawami: wasabi czy chili. I zaznacza, że podobnie jak w kulinariach, w cukiernictwie także zauważamy zwrot ku polskiej tradycji. Dlatego warto sięgnąć po polskie przepisy na karpatkę, sernik, jabłecznik, sękacza czy pierogi w słodkiej wersji z owocami. O tym, jak radzą sobie z nimi szefowie kuchni, przeczytają państwo na str. 54.

Tymczasem już za kilkanaście dni święta Bożego Narodzenia – najintensywniejszy czas dla biznesu gastronomicznego. Życzę, aby nawał pracy nie przytłoczył radości i spokoju, które towarzyszą nam w tych szczególnych dniach.



Agata Godlewska
redaktor naczelny
"Food Service"
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Gdzie znajdę wydanie?

    Wejdź na stronę: www.e-wydania.media.com.pl
    W styczniu 2024 r. wstrzymano wydawanie mgazynu.
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Anna Piskorz

  • Kontakt z Redakcją

    Monika Jankowska-Kapica

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2024 VFP Communications Ltd.