W numerze między innymi:

• Wzajemne zrozumienie
Zadają kłam temu, że „kuchnia” i „sala” nie potrafią się dogadać. KATARZYNA ROGOWSKA i JUSTYNA ŁADZIŃSKA – znają się od 26 lat, pracują razem od 10. Mają na koncie sukces restauracji CADENZA i AMFORA. Sytuacje konfliktowe rozwiązują poprzez kompromisy i szacunek do pracowników. W ich karierze było też kilka odważnych decyzji – przeczytajcie jakich.

• Jakub Kasprzak zwycięzcą Bocuse d’Or Poland 2021
Jakub Kasprzak zwyciężył Bocuse d’Or Poland 2021 przy wsparciu Dawida Cieślińskiego. Na najwyższym stopniu podium stanął już po raz drugi. Podczas europejskiego finału konkursu w Budapeszcie w marcu 2022 r. to właśnie on będzie reprezentował Polskę pośród 20 krajów Europy.

• Jak powstaje roślinna przyszłość?
Za nami tegoroczna edycja konferencji Plant-Powered Perspectives – największego wydarzenia w tej części Europy poświęconego roślinnemu megatrendowi. Rozmowy dotyczyły m.in. nowych kierunków rozwoju roślinnych alternatyw, demokratyzacji dostępu do wegańskich produktów, nowości na rynku zamienników oraz nowej normalności w roślinnej gastronomii.

• Pasta, i basta!
Mateo Zielonka, znany jako „Pasta Man”, makaronami własnej produkcji oczarowuje rzesze fanów w mediach społecznościowych oraz gości 180 The Strand i The Store X w Londynie. Od lat mieszka na stałe w Wielkiej Brytanii. Właśnie napisał książkę „Pasta Man”, która ukazała się w kilku krajach, w tym w Polsce, jego ojczyźnie.

• Moda na wina nowofalowe
Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów, autorem projektu TERROIRyści, w którym zajmuje się m.in. sprowadzaniem do Polski win nowofalowych.

84 strony

MENEDŻERÓW GASTRONOMII UCZY SIĘ, JAK RADZIĆ SOBIE Z NAPIĘCIEM NA LINII „KUCHNIA” I „SALA”

Słynny konflikt „kuchni” i „sali” restauratorzy znają od lat. Na różnego typu szkoleniach z zarządzania zespołem uczy się menedżerów gastronomii, jak radzić sobie z napięciem, jakie powstaje między teamem obsługującym gości a tym przygotowującym dla nich dania. A wydawałoby się, że wszyscy powinni grać do tej samej bramki, bo przecież konflikty nikomu nie służą. Tym bardziej teraz – w pandemicznych czasach, gdy trudno o wykwalifikowanego pracownika… Wróć – o jakiegokolwiek pracownika.
Bohaterki naszej okładki – Katarzyna Rogowska i Justyna Ładzińska – to przedstawicielki właśnie tych dwóch czasami zwaśnionych światów. Szefowa kuchni i menedżerka sali. Znają się od 26 lat, a pracują razem od 10. Mają na koncie sukces restauracji Cadenza i Amfora. W wywiadzie, jaki z nimi przeprowadziłam, mówią: „Nie wiemy, jak to by się wszystko udało, gdyby nie nasze wzajemne zrozumienie, kompromisy i wyrozumiałość wobec jednej i drugiej roli w restauracyjnej współpracy”. To ważne przesłanie nie tylko dla pracowników branży gastronomicznej. Z naszej rozmowy płynie dodatkowy wniosek – że Kasia i Justyna osiągnęły tak wiele również dzięki odwadze. I tego im najbardziej gratuluję.

Agata Godlewska
Rredaktor naczelna
„Food Service”
Agata Godlewska

  • O magazynie

    Miesięcznik z branży HoReCa - Food Service, czasopismo specjalistyczne skierowane do właścicieli, kadry kierowniczej, barmanów oraz szefów kuchni placówek gastronomicznych tj. restauracji, barów, kawiarni, hoteli oraz innych placówek zbiorowego żywienia, pragnący poszerzać swą wiedzę, rozwijać umiejętności, a w ten sposób podnosić standard swoich usług.

    Periodyczność: miesięcznik
    Nakład: 9000 egzemplarzy, kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP)
    Dystrybucja: wysyłka imienna przez Pocztę Polską oraz firmę InPost (8000 egz.), dystrybucja w sieci Empik na terenie całego kraju (1000 egz.)

  • Co zawiera prenumerata magazynu

    dziesięć egzemplarzy magazynu,
    E-wydania - darmowy dostęp do cyfrowej wersji magazynów poprzez dedykowaną aplikację na urządzenia mobilne (App Store , Google Play),
    rabaty na uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez wydawnictwo,
    darmową wysyłkę

  • Gdzie moge zakupić magazyn

    zakup online poprzez sklep.media.com.pl
    poprzez formularz prenumeraty w wersji PDF
    zakup egzemplarzy w salonach Empik
    kontakt bezpośredni do opiekuna produktu
    Piotr Łukowski

  • Strony internetowe związane z magazynem
  • Wydarzenia związane z magazynem

    Konferencje pod egidą magazynu
    kontakt w sprawie wydarzeń
    Anna Pastor
    Katarzyna Wlostowska Monika Łojek

  • Dostępna przestrzeń reklamowa

    Pobierz najnowsze media reklamowe dla magazynu "Foodservice"
    kontakt w sprawie reklamy i sponsoringu
    Monika Łojek Anna Piskorz Nataliia Giermuda

  • Kontakt z Redakcją

    Agata Godlewska

  • Historia magazynu

    Food Service - wydawany od 1994 r. prestiżowy magazyn specjalistyczny skierowany do szefów kuchni, właścicieli oraz kadry zarządzającej renomowanych placówek gastronomicznych oraz hoteli. Na stałe z redakcją współpracują m.in. szef kuchni Adam Chrząstowski, Master Sommelier Adam Pawłowski oraz prof. Jarosław Dumanowski. „Food Service” jest częścią sieci profesjonalnych magazynów wydawanych pod tym samym tytułem w Polsce, Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Rosji, Indiach. Redaktor naczelną magazynu jest Agata Godlewska.

  • Stopka magazynu

    Stopka magazynu Foodservice

x

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2022 VFP Communications Ltd.